Post info

Labels:


Comments 0


Author: syilla

baru baru ni ako ade terjumpe buku simpulan bahasa kat bilik adik ako . ako tengok ade je simpulan bahasa yang ako xpenah dengar . n ako pasti at least 70% dpd simpulan bahasa yg ako listkan kat bawah ni kowg xpenah dengar gak . andai kate kowg penah dgr sume tu sah la kowg nerd . hihihi .

anak nangoi ( anak babi ) : anak ramai
anak rimau : anak haram / anak luar nikah
golok kayu : bodoh sombong . bodoh tapi blagak pandai
hentam kromo : buat sesuatu tanpa berfikit
jinak lalat : takot takot nak rapat ngan orang
kutu embun : suke merayau sampai lewat malam
makan angkat : ske dipuji
otak cair : cerdik
otak kering : lampi / lambat paham

semua ni ako terjemahkan ikot bahasa ako sendiri sbb meaning dia sangat berbelit n panjang kat buku tu .

sebab ako tulis tajuk ' khas utk bebudak skolah ' sbb kowg bleh la gune simpulan bahasa ni time wat essei . cikgu korg pon mesti cari maksud mende2 ni kat google . haha .

0 comments:


Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...