Post info

Labels:


Comments 2


Author: syilla

tadi aku terjebak dengan perbualan yang mengaitkan bahasa . di akhir perbualan . my aunty sempat berpesan . " jaga - jaga . bahasa menunjukkan bangsa ". tapi aku interpret ayat ni dengan " penulisan menunjukkan peribadi  " . i mean like this :

A : " awkK ,, sayerr yrnduwW katt awkK !! ii dun knowW y buHt ,, ii tHinkK ,, i've fall in LavV witH yuhh "

apa pendapat kau orang pasal orang yang menulis ayat ni ? bukan apa yang disampaikan tapi cara penyampaian ( cara penulisan ) . ok kita tengok ayat ni pula .

B : " awak . saya rindu awak . i dont know why . but i think i have fall in love with you . "

nampak tak ? kalau baca dari gaya penulisan si A . nampak macam si A ni gedik . si B in the other hand nampak tenang dan serious . kenapa ? mari kita kaji .

" awkK ,," bayangkan si A menyebut . sah meleret . tapi si B " awak . " . cuba kau orang sebut pula . cukup dengan satu perkataan sahaja dapat memberi perbezaan yang besar kan . ok . aku bagi lagi satu contoh :

A : " eyHh.. jAngAn LaRgh biCheNg ! "

B : " please be silent "

C : " diam la bengong "



kalau la ketiga tiga ABC ni tegur kau orang kat chatbox suruh diam . mana satu nampak polite , rude and gedik ? pilih sendiri . semua orang akan kata A : gedik , B : polite , C : rude . betul tak cara penulisan membayangkan peribadi ?

tujuan aku type entry ni bukan untuk kutuk sesiapa tapi untuk diri aku sendiri dan kamu , kamu , kamu . ya ! kamu yang tengah baca ni . kita memang ada hak kebebasan bersuara . tetapi cara kita menyampaikan sesuatu itu sangat melambangkan peribadi kita . ya ! aku pun selama ni type macam tu juga . but past is past . mulakan style yang baru .

what ? nerd ? come on la . habis tu editor oh! media tu nerd la ? hahaha . cuba kau orang tengok cara editor tu type status kat fb . perbezaan nerd dengan kamu yang so called bukan nerd ialah isi penyampaian tu sendiri dan bukan cara penulisan . contoh :

nerd : " aku tak boleh keluar la . nak study untuk exam . "

so called bukan nerd : " apa barang study . jom enjoy ! release tension dulu sebelum exam ! "

si rude : " pale hotak korang study ! study cam haram tapi result cam gampang jugak . "

do you see that ?

kau orang tahu tak ? aku habiskan almost 2 jam untuk type entry ni saja . semata mata nak tahan jemari aku type dengan style kucar kacir . at last siap juga .

2 comments:


  1. asal entri ni cool gile ?
    tapi , bahasa mmg menunjukkan bangsa & sekaligus menunjukkan peribadi diri kite sendiri . jadi sile berjage bile brckp .
    org bole menilai kite ;p

  1. sy ske yg c.diam la bengong...hahahah...
    coz nmpk lebih cool....
    n i choose the rude... apa barang study . jom enjoy ! release tension dulu sebelum exam !..hahha...coz tu mmg diri sy...tp x la rude ok....n_n...wink3...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...