Post info

Labels:


Comments 0


Author: syilla

* ini adalah repost . tapi dah edit edit n ade penambahan . but siyesly ako hampir berjaya ikot tips ni  hingga saat akhir . tapi xberhasil sbb ade kekurangan pada tips tu . so dlm repost ni ako tambah tips yg paling penting . bacalah !

tahukah korang yg harga rokok akan melambung lagi . so bersiap sedia la korang . skang ni ade quote baru ' rokok hanya utk org kaye ' . bagi sesape yg tao tahap kewangan masing masing . sila la sedar sedar diri . katekan la tahun depan harga rokok rm14 sekotak . kowg plak isap 1 kotak sehari . kalu sbulan dah rm420 . gile ar . rm420 tu bleh buat bayar kete bulan bulan . hahah . kalu kowang blom cukup umo nak pakai kete . rm420 tu leh la wat bli baju , shopping sakan . bleh gne bli lens camera . bleh g vacation ( terutama pd vaccoholic crew ) . bleh menayang duit kat aweks n mcm mcm lagi . tambah pulak membe membe yg dah xmampu beli okok tu akan pow korang . btol x sme ? so . u r welcome to join the club utk berhenti merokok .

org kate kalu nak benti rokok xleh benti mendadak. nanti mcm mcm penyakit dtg . so kene buat countdown nak benti rokok . kene cari target . contoh korg nak CONFIRM benti rokok 01/04/11 . mari kite tgk countdown ako . kalu korg nak follow korg mesti la cube kurangkan bilangan rokok korang dari sehari ke sehari supaya senang ikot countdown .

tarikh / countdown target / countDOWN batang :

17/03 : 15 hari : 15 batang
18/03 : 14 hari : 14 batang
19/03 : 13 hari : 13 batang
20/03 : 12 hari : 12 batang
21/03 : 11 hari : 11 batang
22/03 : 10 hari : 10 batang
23/03 : 9 hari : 9 batang
24/03 : 8 hari : 8 batang
25/03 : 7 hari : 7 batang
26/03 : 6 hari : 6 batang
27/03 : 5 hari : 5 batang
28/03 : 4 hari : 4 batang
29/03 : 3 hari : 3 batang
30/03 : 2 hari : 2 batang
31/03 : 1 hari : 1 batang
01/04/2011 : happy quitting!

ni dia tips psycho utk korg :

1. jgn terlalu fikir nak berhenti rokok . nanti makin kuat rasa nak menghisap .

2. beli rokok cukup cukup saje . so dat xterlebih isap .

3. kalu rase susah sgt nak kawal diri . bli la snek2 ringan utk dikunyah bile terasa sangap . xpon kunyah je straw sampai hancur kalu takot gemok .

4. bzkan diri n letak rokok n ashtray jaoh jaoh di tempat yg berlainan . eg . bzkan diri dengan sentiase tulis blog dengan kedudukan meniarap . bile rokok n ashtray dah jaoh . nanti malas nak bangun g amek . weeeeee!

5. * penting . bagitao org sekeliling yg korg nak benti rokok n minx sokongan dowg supaya jangan offer korg rokok dorg . kalu boleh minx tlg sampai merayu rayu spy dowg x pandang ringan ngan percubaan korg nak benti rokok .

6. * penting . sblom benti rokok korg kene wat target nak wat ape ngan duit yg bakal korg simpan setelah benti rokok . cth korg isap winston sekotak sehari rm 8.50 . sebulan rm255 . korg mesti target korg nak simpan duit tu utk sesuatu . cth : ajak kawan kawan g holiday kat genting . kan lebih seronok habiskan duit mcm tu !

p/s : jgn disebabkan nak save duit g isap okok murah lak . effect yg lebih teruk pd kesihatan . trust me 2 3 bulan yg lepas ako mengalami sakit kepala yg teruk . saket sampai menitis air mata . bdn menggigil tahan saket . ako xtao dr mane puncanye . tapi ako syak sbb isap okok murah neh . wek ! lagi pon xkan kowg nak bg org tengok korang isap okok murah . xjatoh air muke ke ? hahah .

dats all for now . gud luck guys ! katakan xnak kepada rokok !

0 comments:


Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...