Post info

Labels:


Comments 0


Author: syilla

* maaf . gambar berkualiti murah .

pada 10.03.11 . putera ajak aku datang rumah dia . nak buat pizza sama sama . bahan bahan semua kami dah beli sehari sebelum .

blue key pizza flour ( 1 kotak )
yeast
air suam
butter

topping :
mozzarella cheese ( 1 papan )
meat loaf
button shroom

first sekali . letak sekotak tepung pizza dekat dalam mangkuk . tambah yeast . and air suam . yeast letak dalam 1/2 packet je . tapi aku suka lebihkan semua . so aku suruh la putera bubuh 3/4 . air suam pula sukat cukup cukup . tapi putera sangat bijak . dia letak sampai cair . akhirnya aku suruh dia tambah tepung gandum . spin sampai kenyal . bahagi dua and biar kembang macam ni :


potong cheese . pastikan beli mozzarella cheese . sebab cheese tu sangat sesuai untuk buat pizza ( tips dari kawan aku , ex tukang masak western food ) . sebab tak dapat cari sebuku punya cheese . kami beli yang papan punya ( faham faham sendiri la ya . tak pun pergi window shopping dekat tesco and tengok sendiri ) . potong ikut suka macamana . nak kikir pun boleh . tapi aku potong memanjang macam ni :


defrost meat loaf . actually kami cari pepperoni . tapi tak jumpa . so kami guna meat loaf . potong sama juga macam cheese tadi . 


cendawan butang pun sama . potong la . ikut suka kau orang la nak potong macamana .


sementara tu panaskan oven . cairkan butter atas talam oven ( i dont know what to call it ) supaya pizza tak melekat dekat talam tu nanti .

uli uli doh . keluarkan talam tadi . and tempekkan tepung tadi dekat atas talam tu .

part yang paling aku suka . susun topping . letak cheese , mushroom and meat loaf tadi . susun ikut creativity masing masing . kalau nak sedap . lebihkan semua especially cheese . ni aku punya :

.
oh man . kaya dengan cheese , mushroom and meat loaf . bakar dalam oven pada suhu 180 darjah celsius selama lebih kurang 25 minit . and siap lah my ugly pizza . serious sedap walaupun adunan merepek repek . kerak rangup atas lembut , panas and cheesy . yummy ! tak payah letak sos sebab mengganggu rasa cheese dan lain lain yang sepatutnya dinikmati di setiap kunyahan ! check out mine :


sebenarnya pizza aku tak hodoh pun . pizza putera yang hodoh sebenarnya . tapi cruncy and tasty . jom kita terjah sikit pizza buatan putera .









boleh tahan ugly kan pizza dia . haha .

selamat mencuba !

* thank to follower yang ke 33 : tomatoo .

0 comments:


Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...